KUWAITI MOSQUE, photographic exhibition
June, 1995
Istoria expozitiei de fotografii „Moschei kuwaitiene” a inceput in decembrie 1993, dupa aterizarea pe aeroportul din Kuwait. Nu a fost o decizie pragmatica bine definita, asa cum au fost toate expozitiile ulterioare, s-a nascut din nevoia de a-mi ocupa timpul cu ceva creativ si placut.
N-aveam experienta in tehnica fotografica, am invatat facand sute si mii de fotografii, selectand, observand, folosindu-va de simtul artistic si de ce la scoala de arhitectura despre incadrare, compozitie, echilibru, culoare, accent si alte mici detalii.
Kuwaitul anilor 93, 94, 95 era un oras dupa razboiul cu Irakul, isi purta ranile deschise si amintirile dureroase ale pierdilor umane. Pierderile materiale se refaceau cu viteza pe care o putea avea o tara exportatoare de petrol.
Orasul era nou in proportie de 80%, rar gaseai urme de istorie. In anii 90, Kuwaitul era ce este astazi Dubaiul, in zona Golfului.
Dupa 2 ani de fotografiat, dupa multe indoieli si temeri, sustinuta de sot si si incurajata de prietenul arhitect, Dan Popovici, cu implicarea materiala a Fundatiei pentru disparutii in razboi, carorara le-am dedicat expozitia, cele 70 de fotografii si 70 de acuarele au fost urcate pe simeze.
Am trimis invitatii tuturor prietenilor din comunitatea diplomatica, tuturor cunsocutilor din elita locala, putinilor prieteni pe care-i aveam in Kuwait si cu emotii uriase i-am asteptat sa vina sa-mi vada fotografiile si acuarelele.
Sala de expozitii era departe de oras, intr-o zona perferica unde se ajungea dupa zeci de minute de mers cu masina, in sala mare de expozitii a Foundation Hall of the National Committee for Missing &P.O.Ws Affairs.
Am avut un foarte scurt cuvant de deschidere, pe care abia l-am citit, de emotie imi tremurau mainile si abia citeam cuvintele. Pana la urma, discursul meu nu era prea important, ma bazam pe impresiile artistice lasate de fotografii si acuarele.
Expozitia mea a fost patronata de unul din cele mai importante persoane din Kuwait, un seikh din familia regala Al-Sabah, instruit la Harward, cu o cultura bogata si o atitudine binevoitoare artelor, H.E. Sheikh Salem Sabah Al-Salem Al-Sabah (internetul nu m-a ajutat sa gasesc informatii actuale despre ES)
Fotografii de la deschiderea expozitiei Kuwaiti Mosques
Din pacate, nu am foarte multe fotografii de la deschidere.
- HE, Ambassador David Crocker & Jeni Mateescu
- Jeni Mateescu
Prima mea expozitie a fost dedicata unui subiect pe care nici macar kuwaitienii nu l-au abordat, moscheilor si minaretelor. A fost o munca asidua, deseori enervanta, deseori distractiva. Singura moschee accesibila turistilor era “Marea Moschee”, unde se putea fotografia fara restrictii.
Celelalte moschei erau cu strictete pazite de orice intrusa, mai ales, europeana. Dupa ce faceam cateva ture in jurul moscheilor ca sa gasesc lumina potrivita, unghiul, detaliul interesant, eram observata si alungata. Despre intrarea in curte sau in moschee nici nu putea fi vorba. Uneori reveneam zile in sir, pana gaseam o formula de incadrare acceptabila, asa ca am trezit suspiciuni serioase. Erau anii de dupa razboiul terbil cu Irakul si orice necunoscut care dadea tarcole, era un dubios, un posibil spion. Invartindu-ma in jurul moscheilor, intr-o zi am calcat un perimetru interzis civililor, intr-o parcare de politie de cartier si am ajuns si in biroul politistului sef, aproape sa ma aresteze. Nu m-au crezut ca fac fotografii pentru o expozitie cu moschei, dar m-au eliberat fiindca ID-ul meu in limba araba a fost mai convingator.
KUWAITI mass media about Kuwaiti Mosques exhitbition
- Articol despre expozitie, in presa locala
- Articol despre deschiderea expozitiei
Expozitia a avut un succes neasteptat de mare, iar fotografiile mele au fost preluate de toate televiziunile si expuse in timpul celor cinci rugaciuni zilnice.
Nu, nu am castigat nimic pentru ca in spatiul arab nu exista drept de proprietate intelectuala.
Caut si nu gasesc un articol despre fotografiile mele, scris in termeni elogiosi, de un profesionist.
Acuarelele nu au avut o sustinere prea mare, desi am vandut o treime, mai ales cele cu subiecte locale, o treime le-am facut cadou ambasadorilor, la plecarea din Kuwait, alta treime e ratacita fara regrete.
Am pastrat un singur tablou, cu singura moschee veche, pastrata intacta, la vremea aceea, in 1994, in Kuwait.
O mare parte din expozitie sta impachetata intr-o cutie. Nu sunt vremuri prielnice unui subiect despre moschei!
Pana in 1995, in Kuwait nu facuse nimeni o expozitie despre moscheile lor si nu cred ca, ulterior, a facut cineva. Cred ca e singura colectie serioasa de moschei kuwaitiene.
Au trecut 23 de ani!
Jeni Mateescu
14 februarie 2018